Materiaaltoepassingen

Materiaal toepassingen in de (hedendaagse) auto.

Skai

Skai is een merknaam van kunstleer van de Duitse firma Konrad Hornschuch AG, dat in 1958 op de markt kwam. Het merk verwaterde in de loop der jaren tot de soortnaam “skai” en werd synoniem voor kunstleer. Skai wordt heel veel gebruikt in auto’s. Skai van hoge kwaliteit lijkt heel veel op leer, wat bij schade nog weleens tot teleurstellingen kan leiden bij de autobezitter(ster).

™ Suede

Suède is een type leer dat wordt gebruikt om laarzen, handtassen en kleding, zoals jassen, rokken en broeken te fabriceren. De naam komt van het Franse “Gants de Suède”, ofwel ‘Zweedse handschoenen’.
Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer, die niet de opperhuid (epidermis) toont. Suède is hierdoor minder duurzaam, maar wel zachter dan gewoon leer. Suède heeft een geborstelde structuur en lijkt wel wat op stof, wat het geschikt maakt voor het fabriceren van kleding. Nubuck lijkt een beetje op suède maar hier wordt aan de bovenkant van de huid licht geschuurd, waardoor er een fluweelachtige uitstraling en gevoel ontstaat. Door de open structuur van suède wordt het snel vuil en is het met name vatbaar voor voedselvlekken. Omdat het niet mogelijk is suède te wassen, moet het snel gereinigd worden.

Alcantara

Alcantara, een kunststof die gebruikt wordt als alternatief voor suède in de kledingindustrie en meubelmakerij. De stof bestaat uit een melange van hecht geweven microvezels en bestaat voor 68% uit polyester en voor 32% uit polyurethaan. Omdat de vezels uiterst dun van structuur zijn, heeft de stof een fluweelzacht aanvoelende bovenlaag. De stof is slijtvast en makkelijk te reinigen.
Alcantara vindt men voornamelijk bij kleding en meubels maar het wordt ook in beperkte mate gebruikt als etalagemateriaal. Ook in de auto-industrie wordt het gebruikt, niet alleen als stoelbekleding maar ook in het dashboard of om het stuur als vervanging voor suède of leer omdat het materiaal sterker van structuur is.

bronvermelding => Wikipedia